Bulli Roger Sailing Team

Beállítás, trimmelés, versenyzés - minden, ami vitorlázás.

Versenytaktika - a rajtot megelőző nap

2017. november 10. 21:04 - Russel Coutts

A technikai beállítások után koncentráljunk kicsit a versenyzés másik nagy buktatójára, az emberi tényezőre. Hogyan tudunk folyamatosan az élbolyban vitorlázni? Hogyan tudunk egy versenyt (vagy akár egy egész sorozatot) megnyerni? Ebben segíthet a helyes regattataktika.

A vitorlásversenyzés igazából egy társasjáték, amit a többi versenyzővel közösen, a vízen játszunk. A sikeres versenytaktika első sorban fejben születik meg, és a megvalósítása is erős koncentrációt, mentális felkészültséget, kiváló megfigyelő- és elemzőkészséget igényel.

A verseny- és sporttaktikáknak hatalmas irodalma van, nem célom a teljes áttekintés, és elemzés. Ehelyett inkább a verseny időbeli fázisaira osztva próbálok feladatokat, célokat, tevékenységeket, tippeket megfogalmazni.

 

Tehát... Miket végezzünk el még a rajtot megelőző napon:

  • A hajó technikai ellenőrzése, javítása, utánállítása, rendbetétele (test, rigg, vitorla)
  • Nézzük át a várható időjárást, szélirányt és erőt. Ismerkedjünk meg a verseny helyszínével, a várható programmal (kormányosi értekezlet ideje, első rajt ideje, utolsó rajtlehetőség ideje).
  • Próbáljuk megismerni a várható pályajelek megközelítőleges helyét, a különleges versenyutasításokat. Ezeket a csapattal közösen beszéljük át.
  • Este időben menjünk aludni, legyen meg a minimum 8 óra alvás.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bulliroger.blog.hu/api/trackback/id/tr6613231215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása