Bulli Roger Sailing Team

Beállítás, trimmelés, versenyzés - minden, ami vitorlázás.

A diamond száling beállítása

2017. augusztus 28. 17:32 - Russel Coutts

A diamond fő feladata, hogy kontrollálja az árbóc felső részének az oldal irányú, valamint kisebb részben hosszirányú görbületét. Diamond használata jellemzően azoknál a hajóosztályoknál előnyös, ahol a viszonylag keskeny hajótest és magas árbóc párosításából kifolyólag a felső vantnikkal az árbóc tetejének a szabályozása nehezen megoldható.

Az erősen meghúzott diamond egy állandó görbületet alakít ki az árbóc felső részében, valamint szabályozza az árbóc tetejének alap lee-be vagy luv-ba való görbületét. Egyes hajóosztályok esetén a diamond lazább előfeszítésével, az árbóc legfelső részének lee-be való görbítésével erősebb szélben a grósz felső részében egy mélyebb, harmonikusabb vitorlaprofil alakítható ki. Azonban kevésbé gyakorlott legénység esetén javasolt a diamond feszes beállítása, ezzel az árbóc tetejének oldalirányú dőlésének megakadályozása.

A diamond beállítása egészen egyszerűen, még a parton, az árbóc beállítása előtt történik:

  • Célunk, hogy mindkét oldalon azonos feszességet állítsunk be úgy, hogy a diamond feszítői ne húzzák el az árbócot oldalirányba.
  • Kezdjük teljesen laza feszítőkkel, majd mindkét oldalon ugyanannyit húzzunk.
  • A feszítőket olyan feszesre húzzuk, mint az achtertstag-ot: semmiképpen ne húzzuk a feszességet 25% fölé! (Mérőszalag módszer)

 

9.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bulliroger.blog.hu/api/trackback/id/tr6512786072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása