Bulli Roger Sailing Team

Beállítás, trimmelés, versenyzés - minden, ami vitorlázás.

Amikor a grósz megöregszik...

2017. szeptember 25. 20:37 - Russel Coutts

Nagyon kevesen engedhetik meg maguknak, hogy minden évben (vagy akár csak 2-3 évente) új vitorlaszettet vásároljanak. Sok vitorlázó 5-6, vagy akár még jelentősen több évig is ugyanazt a grószt használja akkor is, ha a vitorla formája már nem néz ki igazán jól. Azonban ezekkel a vitorlákkal is lehet egész jó eredményeket elérni, csak figyelembe kell vennünk az öregebb vitorlák sajátosságait.

Amikor a grósz megöregszik, a hátsó éle jelentősen zártabbá válik, a vitorla hasának a csúcspontja hátrébb kerül, és összességében megállapítható, hogy az egész forma nyúltabbá, hasasabbá válik. Ekkor – legalább részben – a következő teendőket érdemes elvégezni:

  • Nagyobb árbócgörbületet kell beállítani, hogy a vitorla kilaposítható legyen.
  • Annyival nagyobb cunningham feszítést kell adni, hogy a vitorla hasának a középpontja egészen a vitorla közepéig előre jöjjön. A széljelzők sűrűbb felhelyezése (akár több sorban is a vitorla közepéig is) jelentősen megkönnyíti az öreg, felpuhult vitorla esetén a vitorla hasának pontos beállítását.
  • Még nagyobb odafigyelés és elővigyázatosság, nehogy a vitorlát „túltrimmeljük”. Ne feledjük, hogy minél öregebb a vitorla, annál zártabb a hátsó él. A túltrimmelés egyik oldalról teljesítménycsökkenést, másik oldalról akár a vitorla szakadását is eredményezheti.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bulliroger.blog.hu/api/trackback/id/tr10012895908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása